GOJISAN Logo gojisan
Unser Immunsystem

Naš
imuni sistem

Ljudsko tijelo svakodnevno dolazi u kontakt sa brojnim patogenima.

Bez obzira radi li se o virusu, bakteriji ili štetnoj tvari, naše tijelo uvijek mora biti spremno da se zaštiti od njih. I upravo zbog toga je razvio prilično sofisticiran mehanizam: imuni sistem.

Ovako funkcioniše naš imuni sistem

Kompleksni odbrambeni sistem se sastoji od ćelija (npr. bijela krvna zrnca), organa (npr. slezina ili limfni čvorovi) i proteinskih tijela (npr. antitijela). Za komunikaciju unutar imunološkog sistema koriste se specijalne tvari za prijenos poruka.[1]

Naš imuni sistem se sastoji od nespecifične (urođene) i specifične (stečene) imunološke odbrane. Ova dva sistema rade zajedno i nadopunjuju se u odbrani od stranih supstanci. Urođena odbrana posebno ima široku efikasnost protiv patogena - a ipak: da bi se spriječilo širenje klica, uključuje se i specifični sistem. Specijaliziran je za određene "uljeze" i također ima nepobjedivog asa u rukavu: limfocite, to je podgrupa bijelih krvnih zrnaca koji se mogu boriti protiv patogena na ciljani način ako su već imali kontakt s njima. Oni “uče” iz napada na tijelo i formiraju specifična antitijela[2].

Ključna uloga našeg imunog sistema je neosporna. Složeni mehanizam radi 24 sata dnevno kako bi zaštitio tijelo ne samo od bakterija ili virusa, već i od parazita, gljivica i štetnih čestica[3].

Ojačajte imuni sistem

Ali s vremena na vrijeme, čak i najboljem sistemu je potrebna mala pomoć. Postoje brojni načini da ojačate odbranu tijela i podržite imuni sistem. To uključuje:

  • Zdrav način života: dovoljno vježbajte, smanjite stres, dovoljno spavajte
  • Uravnotežena ishrana: puno povrća, voća i hrane bogate vitaminima i hranljivim materijama
  • Pijte dovoljno: najmanje dva litra vode dnevno
  • Upijajte sunce: Prirodna opskrba vitaminom D
  • Redovno perite i dezinfikujte ruke

Posebno starije osobe, trudnice, djeca i osobe koje su izložene velikom stresu, treba da obrate posebnu pažnju na jačanje svog imunog sistema.